Еклери
Еклери
Продукти:
1/2 ч.ч. вода;
1/2 ч.ч. прясно мляко;
1/2 пак. масло;
1 с.л. захар;
1 ч.л. сол;
1 ч.ч.брашно;
4 яйца, на стайна температура;
- за крема:
2 ч.ч. прясно мляко;
3 суп.лъж. нишесте;
щипка сол;
4 жълтъка;
2 суп.лъж. масло;
какао - ако предпочитате какаов крем;
- за шоколадовия топинг;
100 г. шоколад;
100 г. течна сметана;
Приготвяне:
Започваме с приготвянето на крема:
Смесваме всички продукти в малка тенджерка, разбъркваме и слагаме на котлона на средно умерена температура, бъркаме през цялото време за да не станена бучки нишестето. Бързо се сгъстява крема, нужни са около 4-5 минути. Изливзме в купа, покриваме с прозрачно фолио до повърхността на крема за да предотвратим хващането на коричка и прибираме в хладилника за да се охлади.
През това време правим тестото за еклерите:
Слагаме водата, прясното мляко, маслото, захарта и солта в тендерка да се разтопят на котлона на умерена температура. Не е нужно да завира, просто да се разтворят съставките. Сваляме от котлона, прибавяме наведнъж брашното и бъркаме енергично с дървена лъжица докато се получи тесто, връщаме на котлона на слаба температура и бъркаме още около 2-3 мин докато получим гладко тесто.
Изсипваме тестото в купа и разбъркваме с миксер за около 1 минута позволявайки на тестото да се охлади достатъчно преди да започнем да прибавяме яйцата едно по едно.
Оформяме еклерите върху тава покрита с хартия за печене. Аз използвах най-голямата форма за крем позиционирана на върха на найлонова торбичка. Печем на 240 градуса за около 10 мин докато се надуят добре еклерите, след това намаляваме температурата без да отваряме фурната до средна умерена и печем още 25-30 мин или докато станат златисто кафеникави.
Когато ги извадим от фурната ги пробиваме веднага с клечка за шишче или молив по дължина за да им излезе горещия въздух и за да можем по-лесно да ги напълним с крем.
Докато се охлаждат се захващаме да подготвим шприца за пълнене и/или преминаваме към следващата стъпка приготвяне на шоколадовия топинг за украса.
Загряваме течната сметана, изливаме я върху натрошения шоколад. (докато напълним еклерите той се разтопил от топлината и затова ние само го разбъркваме)
Потапяме горната повърхност на всеки еклер в шоколад или използваме лъжица за да ги полеем леко отгоре.
Да ви е сладко!
Мммм вкусно 😘
ОтговорИзтриване